Dieta na medal

Reprezentantki naszej uczelni wywalczyły srebro na Turnieju Wiedzy Dietetycznej Nutriada w Krakowie. Aleksandra Niewierska, Paulina Łoboś i Klaudia Łakoma mierzyły się z 15 zespołami z całej Polski.

Drużynie w zmaganiach towarzyszyła mgr Katarzyna Gołąbek z Zakładu Dietetyki, która była opiekunem naszej reprezentacji podczas turnieju. Turniej rozegrano w dniach 17-18.03.2017 r. Aleksandra Niewierska (2. rok, II stopnia), Paulina Łoboś (1. rok, II stopnia) i Klaudia Łakoma (3. rok, I stopnia) wygrały wszystkie konkurencje wiedzowe (test, krzyżówkę i quiz). Świetnie też poradziły sobie z konsultacją i poradą żywieniową dla najtrudniejszego przypadku pacjenta, ostatecznie ustępując zwycięzcom tylko o 2 punkty. Warto podkreślić, że dziewczyny debiutowały w tym konkursie.


Nasza reprezentacja wykazała się wiedzą zarówno z zakresu dietetyki klinicznej, biochemii, jak i technologii żywności. Dodatkowo studentki zmierzyły się z wywiadem i poradą żywieniową dla pacjenta klinicznego w warunkach symulowanych. Konkurs był dobrą okazją do wymiany doświadczeń między studentami i opiekunami oraz wysłuchania ciekawych wykładów, w których dziekan Wydziału Lekarskiego UJ w Krakowie podkreślił niedocenianą rolę dietetyka w leczeniu pacjentów.